به گزارش خبرنگار مهر، اکبر شیخ شامگاه شنبه در جلسه شورای اداری خراسان رضوی در سالن اجتماعات استانداری برگزار شد، اظهار کرد: اسناد ملی هویت مکتوب هر مرز و بوم را تشکیل می دهد و در واقع شناسنامه حقیقی هر منطقه بوده که حلقه پیوند زمان حال و آینده است.
وی افزود: همچنین اسناد ملی میراث مکتوب به جا مانده از نسل گذشته برای نسل آینده و پلی مطمئن برای برقراری ارتباط گذشته با آینده و معرف فرهنگ، تاریخ و اجتماع هر کشور است.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانههای ملی خراسان رضوی بیان کرد: مقام معظم رهبری در ارتباط با اهمیت اسناد ملی می گویند، بزرگترین بلایی که ممکن است برای یک ملت رخ دهد پاک شدن بخش هایی از فرهنگ و تمدن هر ملت به مرور زمان از حافظه تاریخ است.
وی گفت: سازمان اسناد ملی کشور در سال ۱۳۴۹ به منظور شناسایی، حفظ و نگهداری اسناد و نیز اشاعه خدمات اطلاعاتی برای پژوهشگران و محققان تاسیس شد.
شیخ ادامه داد: در سال ۸۳ سازمان اسناد ملی با سازمان کتابخانه ملی تلفیق شد و بر اساس اساسنامه که مجدد تدوین شد سازمان اسناد و کتابخانه ملی آغاز به کار کرد.
وی عنوان کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی خراسان رضوی با هدف ایجاد فرصت و برابری ساماندهی اسناد، جلوگیری از انباشت اسناد فاقد ارزش، ایجاد تسهیلات برای محققین و امحا اسناد غیر ضروری در سال ۸۸ با مصوبه هیئت امنای استان تاسیس شد.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانههای ملی خراسان رضوی در ارتباط با وظایف این سازمان اظهار کرد: ازجمله وظایف این سازمان بررسی اسناد راکد دستگاه های اجرایی استان، انتقال اسناد واجد شرایط به سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور، فهرست نویسی اسناد و انتقال به سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور و امحا اسناد فاقد ارزش است.
وی با بیان اینکه تاکنون یک میلیون و ۳۰۰ هزار سند دارای ارزش شناسایی و مورد حفاظت ملی قرار گرفته است، افزود: از سال ۸۸ تا ۹۳ نزدیک به ۳۰۰ میلیون سند اداری ارزشیابی شده و ۳۰ هزار فضای اداری آزادسازی شده است.
کتابخانه نابینایان در خراسان رضوی ایجاد می شود
شیخ تصریح کرد: از جمله اقداماتی که در حال حاضر در دستور کار سازمان اسناد و کتابخانه ملی خراسان رضوی است می توان به انتقال فضای فیزیکی این سازمان، راه اندازی کتابخانه نابینایان استان، راه اندازی کتابخانه دیجیتال، راه اندازی کمیته حافظه جهانی استان، فعال کردن تاریخ شفاهی و راه اندازی مرکز تاریخ شناسی و اسلام شناسی اشاره کرد.
وی تاکید کرد: در راستای تقویت فرهنگ کتابخوانی و اهدای کتاب، سازمان اسناد و کتابخانه ملی خراسان رضوی در نظر دارد ۱۰۰ هزار جلد کتاب تحویل آموزش و پرورش استان دهد که ۲۰ هزار عدد آن در دهه فجر تحویل داده خواهد شد.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانههای ملی خراسان رضوی ادامه داد: همچنین کتابخانه های استان که بیش از ۵۰۰ جلد کتاب دارند می توانند نسبت به اخذ شماره بین المللی شابک در استان اقدام کنند.
مرکز اسناد خراسان رضوی بزرگترین مرکز اسناد کشور می شود
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۱۰ میلیون سند دارای ارزش در تهران دپو شده است، اضافه کرد: امیدواریم بتوانیم به زودی مرکز اسناد خراسان رضوی را به بزرگترین مرکز اسناد دولتی در کشور تبدیل کنیم.
مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی نیز در این جلسه اظهار کرد: تاریخ آغاز كار اداره كل ثبت احوال خراسان رضوی از سال ۱۳۰۵ در شهرستان های نیشابور و سبزوار بوده و در مشهد در سال ۱۳۰۶ می باشد.
حسین نیری در ارتباط با نام گذاری سوم دی ماه به عنوان روز ملی ثبت احوال در كشور عنوان كرد: سوم دی ماه در فرهنگ عمومی كشور روز ملی ثبت احوال تعیین شده است و فرصت مناسبی است تا اطلاع رسانی لازم در جهت خدمات این اداره برای جامعه صورت گیرد.
ثبت اطلاعات جمعیتی به صورت سیستمی و الكترونیكی در خراسان رضوی
وی بیان كرد: خوشبختانه ثبت اطلاعات جمعیتی در حال حاضر به صورت سیستمی و الكترونیكی در خراسان رضوی انجام می شود كه اولین شناسنامه كه برای افراد زیر ۱۵ سال به شیوه الكترونیكی صادر شده در سال ۱۳۸۴ و اولین شناسنامه هایی كه برای افراد بالای ۱۵ سال بوده اند از سال ۱۳۸۹ صادر شده است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی اضافه كرد: تنظیم شناسنامه نوزادان در بیمارستان ها و محل تولد باعث شده تا از سفرهای درون شهری درسطح شهر با توجه به بحث ترافیك كاسته شود.
وی در ارتباط با تنظیم و صدور شناسنامه در شهرستان ها گفت: اطلاعات حیاتی در شهرستان ها از طریق حوزه شهرستان جمع آوری می شود به همین منظور ۳۰ اداره فعالیت خود را به صورت مستمر انجام میدهند.
نیری با اشاره به اینكه در حال حاضر ۳۰ اداره در بخش جمع آوری اطلاعات حیاتی خراسان رضوی فعال هستند، تصریح كرد: از تعداد ۳۰ اداره فعال در استان ۲۵ اداره در شهرستان ها، ۳ منطقه در مشهد و ۲ بخش احمد آباد و زبرخان شهرستان نیشابور فعالیتهای خود را در ارتباط با ثبت وقایع حیاتی دنبال میکنند.
وی در ارتباط با نحوه ثبت فوت افراد ابراز كرد: به منظور ثبت واقعه فوت نیروهای ثبت احوال در «بهشت رضا» مشهد مستقر شدهاند و در همان جا گواهی فوت ثبت و برای خانواده متوفی ارسال میشود.
نیری با اشاره به اینکه در ۹ ماه نخست سال، ۱۱۰ هزار و ۲۴۸ واقعه تولد در خراسان رضوی به ثبت رسیده، بیان کرد: ۵۶ هزار و ۵۴۲ واقعه مربوط به پسرها و ۵۳ هزار ۷۰۶ واقعه نیز مربوط به دخترها است.
رشد موالید در خراسان رضوی
مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی گفت: نسبت جنسی ولادت به ازای هر ۱۰۰ دختر ۱۰۳.۵ دهم پسر است و آمار کلی ولادت در مقایسه ۹ ماه سال پیش ۴. ۹ درصد رشد داشته است.
نیری با اشاره به اینکه خواف با ۲. ۹ دهم درصد بیشترین رشد تولد و کلات کمترین میزان را به خود اختصاص داده، اظهار داشت: از۱۱۰ هزار تولد در استان خراسان رضوی، ۵۹ هزار و ۶۴۲ ولادت مربوط به مشهد مقدس است.
وی با اشاره به اینکه نرخ رشد مشهد ۱.۲۶ دهم درصد است تصریح کرد: مقایسه سال ۹۱ و ۹۲، نشان میدهد که ما ۷. ۹ دهم درصد در حوزه ثبت تولد رشد داشتهایم، بر این اساس بعد از سیستان و بلوچستان بیشترین آمار را خراسان رضوی به خود اختصاص داده است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی با اشاره به اینکه ۳۰ هزار و ۵۱۷ پسر و ۲۹ هزار ۱۲۵ دختر در مشهد مقدس به ثبت رسیده، خاطر نشان کرد: ثبت وفات در ۹ ماه نخست سال ۲۰ هزار ۷۸۴ واقعه است. ۱۱ هزار ۷۶۷ مربوط به آقایان و ۹ هزار ۱۷ عدد مربوط به خانمها است.
نیری با اشاره به اینکه میزان وفات در استان به ازای هر هزار نفر جمعیت استان ۴. ۶ نفر فوت آنها به ثبت رسیده است عنوان کرد: امسال در مشهد مقدس ۱۰ هزار و ۳۰ فوت به ثبت رسیده است و در این میان بیش از ۵۰ درصد آمار کل استان را به خود اختصاص داده است، در این میان واقعه فوت ۵ هزار ۷۵۰ مربوط به مردان و ۴ هزار و ۲۸۰ فوت زنان به ثبت رسیده است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی گفت: میانگین فوت مشهد از میانگین فوت در استان خراسان رضوی کمتر است و در مقایسهای میان سال ۹۲ نشان میدهد که در این زمینه با رشد ۲ درصدی مواجه بودهایم.
نیری افزود: آمار ازدواجهای به ثبت رسیده در دفاتر ثبت ازدواج در ۹ ماه نخست سال ۹۳ نشان میدهد ۵۰ هزار ۱۷۹ واقعه ازدواج در خراسان رضوی به وقوع پیوسته است.
وی با اشاره به میانگین سن ازدواج و طلاق در ۹ ماه نخست امسال گفت: میانگین سن ازدواج مردان ۲۷ سال و زنان ۲۲ سال و میانگین سن طلاق در مردان ۲۴ سال و در زنان ۲۹ سال است.
نیری در ارتباط طول مدت ازدواج در خراسان رضوی عنوان كرد: میانگین طول ازدواج در استان ۷.۷ دهم سال است كه این عدد در مشهد به ۵.۲ دهم سال است.
خراسان رضوی رتبه اول طلاق در کشور
وی افزود: همچنین میزان طلاق ثبت شده در خراسان رضوی ۳۶ درصد بوده است كه در دوران عقد اتفاق افتاده است.
مدیر كل ثبت احوال خراسان رضوی در ارتباط با جایگاه این استان در خصوص رتبه طلاق در كشور بیان كرد: متاسفانه خراسان رضوی براساس آمار ۶ماهه اول امسال رتبه اول طلاق و نیز رتبه چهارم نسبت ازدواج به طلاق را بعد از استان های تهران، البرز و گیلان را در كشور دارد.
وی افزود: شهر مشهد نیز در خراسان رضوی رتبه اول طلاق را دارد.
نظر شما